Scurt istoric

Scurt istoric

Congregaţia Slujitorilor Săraci ai Divinei Providenţe, care este prezentă în România de mai bine de 12 ani la Răcăciuni (Bacău) are din anul 2008 o casă pentru comunitate şi în localitatea Roman (Neamţ).
Construcţia clădirii a început în anul 2007, iar inaugurarea acesteia s-a realizat pe data de 11 octombrie 2008, sărbătoare la care a participat
Excelenţa sa, Preasfinţitul Petru Gherghel, Episcop de Iaşi împreună cu alţi 40 de preoţi şi foarte mulţi invitaţi din ţară şi străinătate.
Realizarea acestei construcţii a fost posibilă datorită Asociaţiei “Amici di Francesco”, un grup de prieteni italieni care au format această asociaţie pentru a sprijini acele activităţi menite să favorizeze copiii nevoiaşi. Prin sprijinul şi sponsorizarea acestei asociaţii s-a ridicat casa din Roman în care funcţionează, începând cu 27 octombrie 2008 Centrul de Zi “Don Calabria”.



vineri, 3 septembrie 2010

Descrierea activităţilor desfăşurate în cadrul Centrului

Corespunzătoare serviciilor acordate, centrul organizează şi desfăşoară următoarele activităţi:
- Ajutor pentru realizarea temelor şcolare - această activitate se realizează sub supravegherea educatorului, asistentului social şi a elevilor voluntari. Educatorul urmăreşte pregătirea temelor şcolare şi, la solicitarea copiilor, asigură sprijin pentru realizarea acestui lucru.
- Organizarea de cursuri de calculatoare - copiii au posibilitatea de a frecventa un curs de iniţieire în utilizarea calculatorului susţinut de un voluntar (elev de liceu, profil matematică-informatică). Această activitate se desfăşoară într-o sală special amenajată şi dotată cu 10 calculatoare.
- Ateliere de lucru manual – este o activitate planificată, cu teme bine alese sau specifice diferitelor sărbători şi evenimente calendaristice. Copiii au posibilitatea de a-şi spori creativitate, imaginaţia şi îndemânarea folosind diferite materiale şi instrumente de lucru (lipici, hârtie creponată, foarfece, hârtie glase, carton etc.).
- Ateliere de pictură şi desen – activitate planificată, cu teme alese sau specifice sărbătorilor sau evenimentelor calendaristice. Şi aceste activităţi au menirea de a spori creativitatea, imaginaţia copiilor şi spiritul de achipă sau cel competiţional (lucrările cele mai reuşite putând fi premiate şi expuse în cadrul centrului).
- Cursuri de limbă engleză - acestea sunt organizate în funcţie de nivelul fiecărui copil, astfel încât  există două grupe: începători şi avansaţi. Aceste cursuri au loc de două ori pe săptămână: marţi pentru copii începători şi joi pentru cei avansaţi.
- Vizionarea de materiale educative - copiii vizionează o dată pe lună materiale cu conţinut educativ, formativ sau recreativ. Materialul furnizat este atent selectat de către personalul centrului. Este stabilit un orar de difuzare a materialelor educative: filme pentru copii, documentare ştiinţifice, desene animate, reportaje.
- Organizarea unor programe de divertisment - copiii pregătesc cu ajutorul personalului diverse programe de divertisment, spectacole la care sunt invitaţi părinţii lor, profesorii dar şi alte persoane din comunitate. Această activitate are rolul de a promova proiectulul în cadrul comunităţii locale din Roman şi de a informa comunitatea cu privire la activităţile desfăşurate în cadrul Centrul de Zi. Spectacolele sunt oraganizate de Crăciun, 8 Martie, Paşti şi cu ocazia încheierii anului şcolar.
- Organizarea unor excursii la o serie de obiective turistice din Moldova şi din ţară - la încheiera anului şcolar şi a primului semestru se organizează o excursie cu toţi copiii la diverse obiective turistice din Moldova şi din ţară.

Activităţi recreative şi de socializare – jocuri pe teren sau în sala de jocuri, competiţii sportive, concursuri de şah, rummy, tenis de masă. Toate aceste activităţi sunt planificate de către personalul centrului, ei fiind şi cei care asigură buna desfăşurare şi în condiţii de siguranţă a acestor activităţi. Fiecare copil este ajutat să dezvolte relaţii pozitive cu ceilalţi din jurul lui.
- Orientare şcolară şi profesională şi consiliere psihologică – copii beneficiază de ore de consiliere psihologică şi de orientare şcolară şi profesională în raport cu vârsta, nivelul de dezvoltare, nevoile, aptitudinile şi interesele acestora. Psihologul elaborează programul de orientare şcolară şi profesională care conţine obiective specifice în funcţie de particularităţile fiecărui copil. Activitatea de consiliere psihologică se desfăşoară de două ori pe săptămână în grup, iar individual, ori de câte ori psihologul consideră că este în beneficiul copilului.
- Consiliere şi sprijin pentru părinţi/reprezentanţi legali – activitatea de consiliere şi sprijin se adreseză părinţilor sau, în lipsa acestora, reprezentantului legal al copilului. Personalul de specialitate identifică nevoile părinţilor/reprezentanţilor legali.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu