Scurt istoric

Scurt istoric

Congregaţia Slujitorilor Săraci ai Divinei Providenţe, care este prezentă în România de mai bine de 12 ani la Răcăciuni (Bacău) are din anul 2008 o casă pentru comunitate şi în localitatea Roman (Neamţ).
Construcţia clădirii a început în anul 2007, iar inaugurarea acesteia s-a realizat pe data de 11 octombrie 2008, sărbătoare la care a participat
Excelenţa sa, Preasfinţitul Petru Gherghel, Episcop de Iaşi împreună cu alţi 40 de preoţi şi foarte mulţi invitaţi din ţară şi străinătate.
Realizarea acestei construcţii a fost posibilă datorită Asociaţiei “Amici di Francesco”, un grup de prieteni italieni care au format această asociaţie pentru a sprijini acele activităţi menite să favorizeze copiii nevoiaşi. Prin sprijinul şi sponsorizarea acestei asociaţii s-a ridicat casa din Roman în care funcţionează, începând cu 27 octombrie 2008 Centrul de Zi “Don Calabria”.



marți, 14 septembrie 2010

Fii Voluntar! Ajută-ne să ajutăm

  1. Ce este voluntariatul?
   Voluntariatul este activitatea desfăşurată de persoane fizice din proprie iniţiativă în beneficiul unei alte persoane, în beneficiul unui grup, al comunităţii sau al societăţii în general, fără ca persoana care desfăşoară activitatea să fie remunerată pentru activitatea depusă.
         Domenii în care se poate desfăşura voluntariatul:  protecţia drepturilor omului, medico-sanitarcultural, artistic, asistenţa socială, umanitar, sportiv, social, comunitar. 

 2. Găseşte activitatea care ţi se potriveşte
Oriunde te-ai afla, numărul activităţilor în care ai putea să te impliciîn calitate de voluntar este aproape nelimitat. Nu este o exagerare să spunem că este câte ceva de făcut pentru toată lumea! Depinde doar de tine să explorezi posibilităţile diverse care există şi să alegi un rol, o activitate care ţi se potriveşte.
 Primul pas constă în a te explora, a te cunoaşte mai bine pe tine însuţi/însăţi astfel încât să afli exact ce poţi oferi şi ce anume ţi s-ar potrivi cel mai bine.
 
    3. Ce poţi oferi? 
 Implicarea în activităţi de voluntariat te poate ajuta să îţi dezvolţi sau creezi abilităţi utile în viaţa profesională şi personală.
 Lista de mai jos te poate ajuta să te cunoşti mai bine, dar şi pentru a decide care abilităţi îţi doreşti să le dezvolţi în perioada care urmează, prin activităţi de voluntariat: abilităţi de citire, abilităţi de scriere, abilităţi legate de cifre, abilităţi de vorbire, abilităţi de ascultare, abilităţi de socializare, abilităţi legate de gândire, abilităţi de memorare, abilităţi de lucru în echipă, abilităţi de operare PC, abilităţi de management personal.
4. Ce îţi doreşti de la activitatea de voluntariat în general? 
Gândeşte-te ce îţi doreşti în general. Ce îmi place să fac? Gândeşte-te la şcoală, hobby-uri, activităţi culturale, sportive etc. Ce tip de activitate îmi face cea mai mare plăcere? Şi care anume îmi displac ?
Exemple: să vorbesc cu oameni... să îi ajut să îşi rezolve problemele personale... să citesc... să descopăr cum funcţionează lucrurile... să lucrez cu cifre... să îmi folosesc imaginaţia... să “vând” idei sau produse... să cercetez... să organizez oameni sau evenimente... să predau altora ceea ce ştiu eu... să scriu... să interpretez un rol... să construiesc lucruri cu propriile mele mâini....
      5. Cunoaşte organizaţia
După ce ai descoperit ce îţi doreşti şi ce poţi oferi, gândeşte-te cum poţi să găseşti o organizaţie care să răspundă intereselor tale.
Alege câteva dintre organizaţiile care ţi-au atras atenţia şi “prospectează piaţa”. Vizitează-le de câteva ori, discută cu angajaţii şi cu voluntarii existenţi, uită-te pe pagina lor de web/blog (dacă există). Urmăreşte ce anume îţi poate oferi sarcina specifică pe care ai ales-o cât şi organizaţia în general.
 
       6. Asigură-te că nevoile îţi vor fi îndeplinite
     În primul rând, sarcina pe care ţi-o asumi trebuie să constituie o provocare dar, în acelaşi timp, să nu te depăşească.
Insistă ţi se spună clar, de la început o serie de lucruri:

• Care este natura şi scopul sarcinii/ activităţii?

Care sunt responsabilităţile tale principale?

De ce abilităţi este nevoie pentru a face faţă cu succes acestor responsabilităţi?

Care vor fi relaţiile în cadrul organizaţiei? Cui îi voi fi subordonat direct şi cu cine voi colabora?

Cine îmi va superviza direct activitatea?

Care este legătura dintre responsabilităţile acestui post şi celelalte posturi din cadrul organizaţiei?



      

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu